top of page

FOLLOW ME:

  • Facebook Clean Grey
  • Twitter Clean Grey
  • Instagram Clean Grey

RECENT POSTS: 

Interneto minusas

Internetas - vieta, kurioje daugelis paauglių praleidžia didžiąją dalį savo laisvo laiko. Ir aš esu tarp jų. Aš myliu internetą. Be jo mano gyvenimas netektų prasmės (na, gal šiek tiek perdedu, tačiau esmė nuo to nesikeičia). Bet, kaip ir viskas Visatoje, pasaulinis kompiuterių tinklas (ačiū, Vikipedija) nėra tobulas. Kad ir kaip nenorėčiau to pripažinti, jis turi minusų - virusai, iškrypėliai, patyčios... Taip, mano nuomone patyčios yra didžiausia problema Internete. Ir aš norėčiau pakalbėti apie tai plačiau (vis dar nežinau, ar tai, ką aš darau, galima vadinti kalbėjimu, bet nesugalvoju kitokio termino).

Pradėkime nuo statistikos. Kaip skelbia interneto portalas www.15min.lt, pagal Europos tyrimus, kas penktas (21,9%) 14-17 metų paauglys buvo patyręs patyčias internete. Tai yra labai daug. Pavyzdžiui, jeigu klasėje mokosi 25 vaikai, tai 5 jų tapo online patyčių aukomis. Be to, statistiškai, iš mergaičių tyčiojamasi dažniau. Todėl tikėtina, kad 3 iš 5 klasiokų, patyrusių patyčias, buvo mergaitės.

Ir nors dažniausiai paaugliai stipresne psichika susitaiko su patyčiomis ir išauga iš jų, kai kuriems to nepavyksta. Deja, bet pilna istorijų apie vaikus, kurie nusižudė dėl patyčių internetu. Norėčiau pasidalinti viena jų. Tyler Clementi, kuriam buvo 18 metų, būdamas koledže bandė apsiprasti su tuo, kad yra gėjus. Jis užsiminė savo kambariokui apie tai, kad pas jį užeis jo vaikinas ir kad jie norėtų šiek tiek privataus laiko. Šis juos paliko, bet transliavo video iš kambario savo web kamera. Sekančią dieną Tyler ir vėl paprašė savo kambarioko išeiti. Šį kartą jis paskelbė internete, kad transliuos viską, ką jie ten veiks, tačiau taip neįvyko. Sekantį rytą Tyler kūnas buvo rastas upėje. Jis nušoko nuo tilto (šaltinis). Ir panašių istorijų yra šimtai, jei ne tūkstančiai. Tai yra be galo liūdna ir žiauru. Tiesiog protu nesuvokiama, kokie negailestingi gali būti žmonės.

Sunku patikėti, kad visa tai yra tiesa. Pernelyg žiauru. Todėl aš nusprendžiau atlikti savo nuosavą tyrimą. Mažoje "Facebook" grupėje paprašiau visų, kurie nors kartą buvo patyrę patyčias online, paspausti "like".

Nors grupė nėra didelė, "like" paspaudė nemažas žmonių skaičius, tiesa?

Tikriausiai jums jau kylo klausimas: kaip gi susidoroti su patyčiomis internete? Norėčiau išreikšti savo, paauglės, nuomonę. 1) Jeigu iš jūsų nesityčioja, bet jūs pamatote, kad tai vyksta, apginkite žmogų. Nesvarbu, ar jūs jį pažįstate, ar ne. Gali būti, kad geras žodis, kurį jūs pasakysite, išgelbės jam gyvybę.

2) Jeigu jūs esate auka, nebijokite kalbėti! Pasakykite savo tėvams, draugams, socialinei pedagogei ar psichologui, parodykite komentarus, paaiškinkite, kaip jūs jaučiatės. Nesvarbu, dėl kokios priežasties tyčiojamasi, visi supras ir pasistengs jums padėti.

Ilgas įrašas pavyko. Tačiau aš dėl to nesigailiu - patyčios internete yra viena svarbiausių priežasčių, dėl kurių internetas nėra tobulas ir manau, kad nėra daroma pakankamai, kad jos dingtų iš mūsų pasaulio. Juk pasaulinis kompiuterių tinklas yra kaip daržas - neužtenka tiesiog pasėti sėklas, jas reikia prižiūrėti. Jei to nedarysime, tarp gražių daržovių atsiras piktžolių, kurios sunaikins visą daržą ir užkariaus pasaulį (na, pasaulio gal ir neužkariaus, tačiau problemų tikrai sukels).

Prižiūrėkime taip mūsų visų mylimą daržą.

bottom of page